

Mark- och miljödomstolen har beviljat Heidelberg Materials Cement Sverige AB ett nytt 30-årigt tillstånd för fortsatt och utökad täktverksamhet i Slite på Gotland.
Beslutet omfattar brytning av kalk- och märgelsten i File hajdar-täkten och Västra brottet, samt tillhörande anläggningar för sortering, krossning och transport. Tillståndet inkluderar även hantering av dag- och grundvatten inom området.
Dokumentationen tillräcklig
Domstolen bedömer att bolaget presenterat tillräcklig dokumentation för att påverkan på vattenberoende ekosystem, dricksvattenförsörjning och Natura 2000-områden ska kunna bedömas. Bolaget har föreslagit omfattande skyddsåtgärder, särskilt för att minska risken för påverkan på grundvatten och skyddsvärda arter. Domstolen konstaterar att verksamheten inte kommer att skada tre näraliggande Natura 2000-områden och har beviljat Natura 2000-tillstånd samt dispenser enligt artskyddsförordningen.
Allmänintresset väger tungt
Verksamhetsområdet berör både riksintresse för totalförsvaret, mineralutvinning och naturvård, vilket har krävt en omfattande avvägning. Med stöd av undantagsregler i vattenförvaltningsförordningen konstaterar domstolen att allmänintresset av fortsatt cementproduktion väger tyngre än riskerna för miljöpåverkan.
Tillståndet förenas med en rad villkor för att minska miljöstörningar, däribland gränsvärden för buller och vibrationer, krav på dammbekämpning samt hantering av kemikalier och skydd av vattenresurser. Domstolen anser att den allmänna och enskilda vattenförsörjningen inte hotas. Skulle enskilda brunnar påverkas, är bolaget skyldig att ersätta detta med alternativ vattenförsörjning.
Över 150 synpunkter från enskilda och nio myndigheter har vägts in i beslutet. Miljötillståndet får tas i bruk omedelbart, men delar av verksamheten får inte inledas förrän domen vunnit laga kraft. De fem domarna som beslutat miljötillståndet var eniga.
Branschen välkomnar beslutet
Heidelberg Materials välkomnade domstolens beslut och ser det som en viktig milstolpe för både svensk cementförsörjning och den pågående klimatomställningen inom byggsektorn. Beslutet möjliggör företagets planerade investeringar i en fullskalig CCS-anläggning (Carbon Capture and Storage) vid cementfabriken i Slite, vilket är ett steg mot att tillverka cement med noll nettoutsläpp.
– Det här är ett viktigt domstolsbeslut, inte bara för betongbranschen utan för hela samhället. Tillgången på cement är en förutsättning för att tillverka betong som behövs för att bygga bostäder, vägar, broar och klimatanpassad infrastruktur med mera, säger Malin Löfsjögård, Vd på Svensk Betong.
Byggföretagens vd, Catharina Elmsäter-Svärd, uttryckte att beslutet är en stor lättnad för byggbranschen. Hon betonade att kalkbrytningen i Slite är avgörande för Sveriges samhällsviktiga infrastruktur och att det är svårt att rusta sjukhus, stambanor och skyddsrum utan betong. Hon framhöll också att råvaruförsörjningen är en del av Sveriges nationella beredskap.
Redaktionen