Försäljningen av nya bostäder går alltjämt mycket knackigt med en genomsnittlig försäljningstid på över ett år. Andelen prissänkta nyproducerade bostäder är nu uppe i 10 procent. Det faktum att byggkostnaderna de senaste tre åren har ökat med över 30 procent, är en starkt bidragande orsak till problematiken. Det framgår av SBAB Booli Housing Market Index.
SBAB har sammanställt det aktuella försäljningsläget för nya bostäder och dessutom ställt efterfrågan på nya bostäder mot utbudet beräknat med SBAB Booli Housing Market Index för kvartal fyra 2023. Den beräknade efterfrågan utgår från potentiella bostadsköpares betalningsvilja och sätter den i relation till kostnaderna för olika nyproducerade bostäder.
Antalet sålda nya bostäder låg under fjolårets sista kvartal, och under inledningen av i år, kvar på mellan en fjärde- och femtedel av de nivåer som gällde för ett par år sedan. Samtidigt har andelen prissänkta nya bostäder, mätt utifrån officiella listpriser, fortsatt att öka och är nu uppe i 10 procent.
– Dessvärre tror jag att vi kommer att behöva vänta länge innan vi får se en större uppgång i försäljningen av nya bostäder och att bostadsbyggandet växlar upp igen. Fortsatt sjunkande inflation och förväntningar om kommande räntesänkningar är ändå en liten ljusglimt, liksom att byggkostnaderna har slutat stiga så snabbt. Det, i kombination med stigande priser på bostäder på andrahandsmarknaden på senare tid, de konkurrerar ju med nyproduktionen, kan möjligen ändå skapa lite tillförsikt hos hårt pressade bostadsbyggare, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
–Andelen prissänkta objekt kommer troligen att stabiliseras, och kanske falla tillbaka, när priserna på andrahandsmarknaden nu har börjat stiga lite igen. Samtidigt är nog många bostadsbyggare finansiellt pressade och kan behöva få in likviditet snabbt, vilket riskerar trigga ytterligare prissänkningar på nya bostäder, säger Robert Boije.
–Rasande försäljning har fått bostadsbyggarna att dra i handbromsen. Trots nedgången i efterfrågan ser vi nu att nedgången i bostadsbyggandet är så stort att det på många håll överstiger minskningen i efterfrågan. Det har bidragit till bättre balans mellan utbud och efterfrågan i områden som tidigare visade tecken på överproduktion av nya bostäder sett till vad hushållen hade möjlighet att efterfråga, säger Robert Boije.