

Byggföretagen tillkännager stolt att vinnaren av Årets byggkvinna 2025. Priset, som syftar till att lyfta fram kvinnliga förebilder inom bygg- och anläggningsbranschen, har i år tilldelats målaren Tuva Marminne.

Tuva Marminne, som arbetar som målare på Anders R Nilsson Måleri AB i Falkenberg, har genom sitt engagemang och sin yrkesskicklighet visat sig vara en inspirerande förebild för både kollegor och kommande generationer inom byggsektorn. Hennes dedikation till arbetet och bidrag till en jämnare könsfördelning inom branschen har varit avgörande för att hon skulle tilldelas utmärkelsen Årets byggkvinna 2025. Prisutdelningen ägde rum på Näringslivets Hus i Stockholm, där finalisterna intervjuades och vinnaren korades. Evenemanget sändes även digitalt för att möjliggöra för fler att delta och fira utmärkelsen.
– Att bli utsedd till Årets byggkvinna är mycket hedrande för mig personligen, men det är också ett erkännande för alla kvinnor i produktion inom byggbranschen som varit med i några år. Det är glädjande att fler och fler yngre kvinnor väljer byggbranschen, men det är relativt få som jag, i 50-årsåldern, som kan visa att det finns möjligheter att ha ett långt yrkesliv här. Det behövs även äldre kvinnor som kan ge de yngre stöd och uppmuntran att fortsätta bryta normerna och visa att det går att till exempel bilda familj, utvecklas och även åldras i våra yrken, säger Tuva Marminne, Årets byggkvinna 2025.
Jurryn
- Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
- Kim Söderström, förbundsordförande Byggnads
- Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
- Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
- Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet, Byggföretagen
- Malin Söderson, Årets byggkvinna 2022 och vd Iskad
- Folkets röst, baserad på omröstningen 8–13 maj
Byggföretagen grundade priset Årets byggkvinna 2021 tillsammans med Sandra ”Byggsandra” Mobaraki, Sveriges första Bygginspiratör. Målet med priset är att uppmärksamma och hylla kvinnliga förebilder i byggbranschen, vilket i sin tur bidrar till en sundare och mer inkluderande arbetskultur.
Källa: Byggföretagen