

Nu fortsätter regeringen arbetet med att reformera strandskyddet. En särskild utredare får i uppdrag att analysera strandskyddsbestämmelserna och föreslå ändringar för att reformera strandskyddet med inriktningen att öka möjligheterna att bygga nära vatten. Målet är att öka den enskildes frihet och ge kommunerna större inflytande.
Utredaren ska ta fram förslag för att det ska bli lättare att få bygga nära vatten. Bland annat ska det bli lättare att få bygga inom och i anslutning till tomtplats, att ersätta nedbrunna eller förfallna byggnader och att uppföra, ersätta eller ändra bland annat byggnader som behöver ligga vid eller i vatten.
Utredaren ska även kartlägga hur strandskyddslagstiftningen påverkar förutsättningarna för att kunna utveckla mindre samhällen längs kusten och på öar och föreslå vad som ska gälla i fråga om strandskydd för dem.
Utredaren kommer även få i uppdrag att analysera hur kommunerna kan ges en större roll i frågor som rör strandskydd. Kommunerna behöver få ökade möjligheter att tillåta att bostäder byggs i strandnära områden. Utredaren ska föreslå nya möjligheter för kommuner att upphäva strandskyddet eller ge dispens från strandskyddet med hänvisning till ett lokalt behov av att bygga bostäder. Utredaren ska även föreslå en helt ny modell som innebär att kommunen i fråga om kuststräckor, insjöar och vattendrag, får besluta i vilken utsträckning strandskydd ska gälla. I områden där exploateringstrycket bedöms som exceptionellt högt eller det annars finns synnerliga skäl ska ett oförändrat strandskydd gälla.
– Att reformera strandskyddet handlar om frihet. Strandskyddet kom till för att säkra allmänhetens tillgång till hav, sjöar och vattendrag, och utvecklades till att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Regelverket har under lång tid varit oproportionerligt och orättvist i sin tillämpning. Fler ska ha möjlighet att bo och leva nära vatten. Strandskyddets syften kvarstår, men tyngdpunkten i avvägningen ska förskjutas, till fördel för mer frihet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.
Källa: Regeringskansliet