ANNONS

Sverige behöver en återinrättad byggnads-och reparationsberedskap

Lars Redtzer, chef branschutveckling. Byggföretagen. Bild: Byggföretagen

Byggföretagen välkomnar utredningen Nya samverkansformer, modern byggnads- och reparationsberedskap som idag överlämnats till regeringen. Sverige behöver en återinrättad och moderniserad byggnads- och reparationsberedskap, BRB. Vi måste stärka totalförsvaret och samhällets motståndskraft. Utredningen bekräftar det branschen länge påtalat. Det anser Lars Redtzer, chef för branschutveckling på Byggföretagen.

Utredningen lyfter behovet av en ny BRB. Den framtida organisationen behöver byggas utifrån tydliga förmågor – inte enbart myndighetsstruktur.

–Det handlar om att skapa en operativt fungerande beredskap, inte endast en administrativ, säger Lars Redtzer. 

Kriget i Ukraina har visat att bygg- och reparationsförmåga är avgörande för att återställa samhällskritisk infrastruktur på kort tid. Sverige behöver dra lärdom av detta och agera nu.

–Vi måste bygga upp byggnads- och reparationsberedskapen med samma allvar som andra delar av totalförsvaret. Det handlar om att kunna bygga och återställa vägar, broar, sjukhus och elnät – funktioner som hela samhället vilar på. Byggföretagen ser fram emot att bidra i det fortsatta arbetet med att konkretisera och genomföra utredningens förslag, säger Lars Redtzer.

Byggföretagens ståndpunkter i korthet:

  • Förmågebaserad organisering

Den myndighet som ges ansvar för BRB måste ha kompetens och kapacitet att leda, samordna samt mobilisera branschens resurser snabbt och effektivt – från nationell till lokal nivå.

  • Tydlig struktur och mandat

BRB behöver en formell organisation med mandat samt tydlig beslutsförmåga, kontaktvägar och avtal som är förankrade i fredstid.

  • Samhällskritisk funktion

BRB ska kunna stödja både civilt och militärt försvar genom att planera, öva och genomföra bygg-, reparations- och röjningsinsatser i fred, kris och krig.

  • Branschförankring och incitament

För att säkerställa deltagande från näringslivet krävs incitament, tillgång till materiel, maskiner och personal samt en avtalsstruktur som speglar branschens verklighet.

Källa: Byggföretagen

2025-06-18 OpinionRiksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,0 procent. Enligt Fredrik Isaksson, chefekonom på Byggföretagen, så är det är ett …

2025-06-16 Hållbart byggande, OpinionRegeringens besked om att skjuta upp införandet av gränsvärden för klimatpåverkan vid nybyggnation väcker kritik från bygg- och fastighetssektorn. Tretton …

2025-03-19 OpinionInför årets Earth Hour riktar Belysningsbranschens vd Mikael Castanius en tydlig uppmaning till Sveriges kommuner och regioner: Gör mer än …

2025-01-31 OpinionDe närmaste åren planeras storskaliga investeringar i Stockholm-Mälarregionens infrastruktur. Men arbetskraften att genomföra jobben saknas. Nu krävs betydande kompetensförstärkning inom …

2025-01-09 OpinionFackförbundet Byggnads krav på max två led av specialistföretag på varje byggarbetsplats vid offentlig upphandling missgynnar små och medelstora företag, …

2024-11-22 OpinionEnligt preliminära siffror från SCB för bostadsbyggande påbörjades cirka 21 550 lägenheter de tre första kvartalen i år. Riksbyggen anser …

2024-06-25 OpinionByggbranschen ger kommunernas förmåga att hantera upphandlingar betyget 2,5 på en sexgradig skala. Det visar Svenskt Näringslivs årliga undersökning av …

2024-03-06 Opinion– Nu har även materialvalen gjorts politiskt korrekta. Det skriver Stålbyggnadsinstitutets vd Björn Åstedt i ett debattinlägg publicerat på SBIs …

2024-02-08 Opinion-Nu krävs handlingskraft hos våra politiker skriver Anders Hedén, SBRs förbundsordförande i ett debattinlägg i tidning Husbyggaren