

Trelleborg har valts ut som en av två fallstudiekommuner i ett nytt nationellt forskningsprojekt om AI-baserad hållbar stadsplanering. Projektet har nyligen beviljats forskningsmedel och leds av KTH i samarbete med bland annat Region Stockholm och Trelleborgs kommun.
Trelleborgs kommun kommer att delta som partner i det forskningsprojekt som nu fått klartecken från statliga forskningsrådet Formas. Projektet ska utveckla ett digitalt beslutsstöd för hållbar stadsplanering med hjälp av artificiell intelligens (AI), och syftar till att hjälpa städer att nå klimatmålet om nettonollutsläpp.
Trelleborgs roll blir att testa hur det AI-baserade verktyget kan användas i en mindre stad med stark tillväxt och pågående stadsomvandling. Resultatet blir bland annat en rapport om utsläpp kopplat till markanvändning, med konkreta förslag på hur utsläppen kan minska och naturens återhämtande funktioner stärkas.
Beslutsstödet, som först utvecklades i ett tidigare projekt i samarbete med Stockholms stad, ska nu förbättras med nya AI-funktioner. Systemet kan räkna på hur olika stadsbyggnadsstrategier påverkar utsläpp och klimatpåverkan, till exempel genom att väga in grön infrastruktur som träd, våtmarker och gröna tak. Målet är att kunna generera framtidsscenarier där hållbarhet och tillväxt balanseras.
– Att Trelleborg får vara med i ett forskningsprojekt tillsammans med KTH och Stockholms stad är en fantastisk möjlighet för oss att testa framtidens planeringsverktyg i en stad av Trelleborgs storlek, säger Shifteh Mobini, utredningsingenjör på tekniska serviceförvaltningen i Trelleborgs kommun.
För Trelleborg innebär projektet inte bara att kommunen får tillgång till nya verktyg. Det handlar också om att bidra till forskningen om hur mindre kommuner med lite mindre resurser kan arbeta mer datadrivet i klimatarbetet – ett område där konkreta metoder ofta saknas.
– Vårt deltagande sätter Trelleborg på kartan som en aktiv part i den globala omställningen mot klimatneutrala städer. Genom att testa och bidra till utvecklingen av AI-baserade beslutsstöd skapas inte bara lokal nytta, vi är också med och formar verktyg som kan användas internationellt, säger Shifteh Mobini.
Projektet är ett samarbete mellan forskare, planerare och beslutsfattare och ingår i Smart Built Environment, som är ett av Sveriges strategiska innovationsprogram, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Det pågår under tre år. Genom att det testas i både Stockholm och Trelleborg säkerställs att verktyget fungerar i städer med olika storlek, kapacitet och förutsättningar.
Källla: Trelleborgs kommun