ANNONS

Framtidens pappersbaserade fasadmaterial testas i Göteborg

På HSB Living Labs fasad testas just nu ett hållbart fasadmaterial av papper (rutorna ovanför väggmålningen).Bild: HSB Living Lab

Ett nytt hållbart fasadmaterial, bestående helt och hållet av papper, impregnerat med ett naturligt bindemedel, är nu under utveckling. Genom att uteslutande använda biogena råmaterial, kan koldioxidavtrycket minska med upp till 98 procent jämfört med konventionella fasadalternativ. Dessutom kan materialet återvinnas till naturen den dagen det tas ner.

Kan papper vara framtidens fasadmaterial? Det låter kanske otänkbart, men det är något som just nu undersöks på HSB Living Lab i Göteborg. Under ett års tid ska den nya teknologin, som tagits fram av det svenska företaget PaperShell, testas på HSB Living Lab.

– PaperShell som fasadmaterial representerar ett spännande steg för mer hållbart byggande, säger Madelaine Doufrix, projektkoordinator på HSB Living Lab.

PaperShell är ett nytt material där kraft- eller returpapper pressas till slitstarka komponenter, som kan ersätta koldioxidintensiva material som aluminium, plast och glasfiber. Med sin biogena sammansättning är materialet ett hållbart komplement till de ofta mineral- eller fossilbaserade fasadmaterial som finns på marknaden.


Genomförda livscykelanalyser, som utvärderar produkters miljöpåverkan, har visat att materiallösningen kan minska koldioxidutsläppen med upp till 98 procent, jämfört med till exempel aluminium eller glasfiberarmerad plast. Dessutom kan materialet skapa en kolsänka den dag fasaden tas ner, genom att omvandlas till biokol som återförs till jorden i slutet av livscykeln.

Det mångsidiga materialet från PaperShell används idag inom allt från möbel- och elektronikbranschen till bilindustrin. Nu ska materialets egenskaper för första gången utvärderas som fasadpanel – en form av träplåt, på en byggnad. Testningen av fasadmaterialet görs av PaperShell i samverkan med bland andra Chalmers Industriteknik samt övriga parter i det Vinnovafinansierade projektet.

Fasadmaterialet, som på HSB Living Lab testas i form av kvadratiska paneler, har behandlats med olika typer av impregnering och monterats på fasaden i tre olika väderstreck. En av plattorna är obehandlad och kommer därför, likt trä, naturligt gråna med tiden medan de andra plattorna har behandlats med bland annat biokol och grafen för att sakta ner den naturliga åldringsprocessen.

Under ett års tid ska materialets långsiktiga hållbarhet mot regn, sol och vind mätas genom byggnadens vädersensorer. Parallellt med testerna på HSB Living Lab görs åldringstester hos RISE, Research Instituts of Sweden, där materialet utsätts för accelererad åldring i form av starkt UV-ljus i kombination med vatten.

Även om utseendet inte är det primära fokuset i testerna på HSB Living Lab, har det en viktig betydelse för den fortsatta utformningen av PaperShell fasadpaneler. I samarbete med projektpartnern Olsson Lyckefors Arkitektur utforskar man därför materialets olika estetiska möjligheter, bland annat huruvida plattorna kan användas för andra byggnadsdelar som nischar och fönster.

Testerna på HSB Living Lab kommer att pågå till sommaren 2025. Förhoppningen är att fasadmaterialet ska bana väg för nya möjligheter och på sikt bidra till en mer hållbar utveckling inom byggbranschen.

Källa: HSB Living Lab

2025-05-13 Byggmetoder, SamhälleAtt någon har helhetsperspektivet över alla byggprojekt i en stad är den viktigaste faktorn för att störningarna ska bli så …

2025-04-23 Träbyggnad, ByggmetoderTräbyggandet tar marknadsandelar i snabb takt och den starkaste tillväxten sker inom kommersiella fastigheter och offentliga byggnader. Enligt ny statistik …

2025-04-22 ByggmetoderKraftigare skyfall ökar risken för översvämningar i städerna. Stockholmshem investerar nu 30 miljoner kronor i att skyfallssäkra 89 fastigheter – …

2025-04-09 ByggmetoderEn ny metod med förprovad betong för att bestämma betongens självuttorkningsförmåga – en egenskap helt central för att bedöma om …

2025-04-07 Byggmetoder, Hållbart byggandeCentrum för cirkulärt byggande lanserar du Kunskapsbiblioteket som nu finns tillgängligt på deras hemsida. Där finner man en omfattande samling …

2025-03-25 Träbyggnad, ByggmetoderPeab och Södra inleder ett samarbete för att gemensamt driva på klimatomställningen inom byggbranschen. Målet är att ta fram en …

2025-03-19 ByggmetoderInfrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson anser att det behövs riktade insatser av flera aktörer för att komma till rätta med …

2025-03-18 ByggmetoderBranschorganisationen Mur & Putsföretagen lanserar nu en ny poddserie – Mur & Putspodden. Syftet är att sprida kunskap om murat …

2025-03-04 ByggmetoderUnder de senaste 15 åren har Länsförsäkringar och LF Forskningsstiftelse testat tätskikt för badrum vid sex olika tillfällen. Vid det …

2025-02-19 Byggmetoder, Hållbart byggandeEn ny forskningsstudie, genomförd av CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med försäkringsbolaget If, har analyserat olika åtgärder för …

2025-02-18 Byggmetoder, Hållbart byggandeDe senaste fem åren har 30 000 svenska villor drabbats av så omfattande stormskador att försäkringsbolagen tvingats betala ut ersättningar …

2025-02-10 Byggmetoder, SamhälleAllt fler svenska kommuner väljer att införa arkitekturpolicyer – ett effektivt verktyg som sparar tid, pengar och bidrar till bättre …

2024-10-28 Byggmetoder, SamhälleSveriges Allmännytta tar idag ett stort steg för att erbjuda fler prisvärda bostäder genom en ny upphandling av småhus för …

2024-10-23 Byggmetoder, ByggreglerNu finns det nya uppdaterade riktlinjer för storkök från BKR, Byggkeramikrådet som ska göra arbetsprocessen mellan utförare och beställare enklare, …

2024-10-10 Byggmetoder, Utbildningar & MötenSvenskt Trä bjuder in till en heldag med inspirerande föredrag kring temat Träbyggandets roll i den gröna omställningen. Seminariet äger …

2023-11-28 ByggmetoderNovember 2023   Wood Tube är en regel som ett väsentligt mindre klimatavtryck eftersom reglarna framställs i huvudsak av återvunnet papper. …