

Uppförandet av förskolan Storfjället i Östersund visar att det redan idag är möjligt att skapa utsläppsfria byggarbetsplatser. I Sverige går utvecklingen åt rätt håll, men för att skynda på omställningen krävs både offentliga och privata initiativ skriver Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige i onsdagens Dagens Industri.
Förskolan Storfjället är Sveriges första byggarbetsplats med målet att vara helt utsläppsfri, där alla maskiner drevs utan koldioxidutsläpp. Kravet gällde hela arbetsområdet och uppfylldes främst genom användningen av batteridrivna maskiner laddade med fossilfri el, samt elanslutna maskiner. Projektet föll väl ut och nu vill åtta kommuner följa efter. Eskilstuna, Göteborg, Skellefteå och Stockholm är igång, medan Helsingborg, Umeå, Uppsala och Örebro förbereder sig.
-Pilotfasen är över – det är dags att skala upp och göra elektrifierade maskiner konkurrenskraftiga. Erfarenheterna från Östersund är viktiga, men den verkliga utmaningen ligger i att ta steget från enstaka pilotprojekt till en bred marknadsomvandling. För att vi ska lyckas måste efterfrågan från offentliga och privata aktörer öka, så att skalfördelarna av fler byggen kan bidra till att merkostnaderna sjunker, skriver Svante Axelsson i DI.
Här är offentlig upphandling ett kraftfullt verktyg. Axelsson pekar på hur kommuner kan driva på utvecklingen genom att kräva fossilfria byggarbetsplatser, något som inte bara minskar klimatpåverkan utan också stimulerar näringslivet att utveckla och investera i nya lösningar.
För att omställningen ska ta fart på allvar föreslår Axelsson och Fossilfritt Sverige tre konkreta åtgärder.
- Att styra Trafikverkets projekt till områden där kommuner redan satsar på fossilfritt skulle minska den ekonomiska risken för företag som investerar i elektrifierade maskiner.
- Regeringen bör ge direktiv för en tydligare styrning av statliga byggprojekt, som militära anläggningar och fängelser att så att dessa i högre grad byggs klimatneutralt.
- Slutligen bör klimatklivet öppna för att kommuner som genomför innovativa fossilfria upphandlingar ska kunna få stöd för den ökade merkostnaden i de första projekten.
Med rätt strategier kan Sverige inte bara minska sina utsläpp – utan också positionera sig som en ledande exportnation för fossilfri byggteknik.
Källa: Fossilfritt Sverige, Skanska, Östersunds kommun